Foto: TT

MP näst största parti

Uppdaterad
Publicerad

Med 15,3 procent av rösterna gjorde Miljöpartiet ett rekordval. Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin är också hoppfull inför höstens riksdagsval.

Miljöpartiet fick näst flest röster i landet, och blev det allra största partiet i både Stockholm och Göteborg.

– Det är helt överväldigande. Jag tror att det beror på att vi varit jättetydliga med vad vi vill göra i EU – kontroll av kemikalier, antibiotikabekämpning, jordbruk och fiske – inte vad vi inte vill göra i unionen, sade MP:s toppkandidat Isabella Lövin när resultatet klargjordes.

EU-valet 2014

Större än Moderaterna

För första gången fick Miljöpartiet fler röster än Moderaterna. För SVT berättar statsminister Fredrik Reinfeldt hur det påverkar partiets självbild.

– Vi har mycket att göra i september. Det är en omstöpning av svensk vänster. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ är tillsammans större än Socialdemokraterna. Därför blir det en helt ny typ av regeringsfråga som öppnar sig. Det kommer att bli en helt annan typ av valrörelse, när det gäller ordning och reda, tillväxt och jobbpolitik kommer vi att hamna betydligt längre vänsterut.

Ändrade sig om EU-utträde

I SVT:s valvaka fick Miljöpartiets språkrör Åsa Romson frågan om resultatet kan ha påverkats av att partiet tog bort kravet på utträde ur EU för några år sedan. Men det är inget hon ser som avgörande.

– Jag tror att mycket handlar om klimatfrågan och att ro det internationella klimatavtalet i hamn. Jag tror att många svenska väljare vill att Sverige är pådrivande där, och det har inte de andra partierna visat lika tydligt, säger Åsa Romson.

Hopp om riksdagsvalet

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin är hoppfull inför valet i september.

– Sverige har visat att man vill någonting nytt, att man vill ha en politik som tar klimatet och barnens framtid på allvar, och man tror på att Sverige ska vara ett land som tar fajten mot rasismen. Det tror jag kommer räcka hela vägen i september och lång tid framöver.

Unga och kvinnor

Varför miljöpartiet går hem i storstäder tror miljöpartiets språkrör Åsa Romson beror på att det är yngre befolkning och att studentstäderna är de största städerna.

— i var störst bland förstagångsväljarna och även bland kvinnor, säger hon i Gomorron Sverige.

Hon menar även att det är lättare för väljarna att rösta ideologiskt och mindre taktiskt i EU-valet.                            

— FI och miljöpartiet är starka i samma valkretsar och städer. Båda partierna har även lyckats mobilisera mot främlingsrädsla och för jämställdhet., säger Åsa Romson.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet