Mp slopar kravet på medborgarlön

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets kongress har beslutat slopa sitt gamla förslag om medborgarlön.

Miljöpartiet slopar ordet medborgarlön i partiprogrammet för en ”vision” om att alla som saknar inkomst ska vara garanterade ett stöd som går att leva på, enligt ett beslut på partiets kongress i Västerås som avslutas på söndagen.

Ytterligare motgång för partistyrelsen

Under gårdagen fick partiledningen se sin linje nedröstad i inte mindre än tre viktiga frågor: Arbetstiden, arbetsgivaravgiften och synen på vinster i välfärden. I dag ville partistyrelsen inte ha tillägget om den nya visionen i partiprogrammet utan tyckte att det räckte med att mer allmänt skriva att alla har rätt till grundläggande ekonomisk trygghet.

I tillägget som röstades igenom står det nu att visionen innebär att stödet ska ges oavsett tidigare inkomst eller orsak till att någon saknar inkomst. Det följer en skrivning i det tidigare partiprogrammet från 2005. Men kongressen röstade med knapp majoritet bort ett förslag om att undersöka möjligheterna att på sikt ersätta stöd med basinkomst eller medborgarlön.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.