Foto: Scanpix

Mubaraks rättegång sköts upp igen

Uppdaterad
Publicerad

Egyptens förre president Hosni Mubarak skulle ha ställts inför rätta på nytt i dag.

Rättegången mot Mubarak hann inte mer än öppna innan rättens ordförande Hassan Abdullah meddelade att målet överförs till en annan domstol, en appellationsdomstol i Kairo.

Egyptens störtade president Hosni Mubarak anlände i dag till den domstol vid Kairos polisakademi där en ny rättegång mot honom skulle hållas . Mubarak – klädd i vitt och iförd solglasögon – flögs i helikopter till området och rullades in i byggnaden på en bår.

Egyptiska revolutionen 2011

Efter den förra rättegången dömdes Mubarak i juni i fjol till livstids fängelse för att inte ha förhindrat det dödliga våld som tog 800 människors liv under massprotesterna i Egypten 2011.

Domen överklagades och i januari meddelade landets högsta domstol att rättegången ska tas om.

Enligt AFP väntas appellationsdomstolen i Kairo i sin tur hänvisa målet till en annan domstol. Vad det kan betyda – hur länge det kan dröja innan en ny rättegång verkligen kan hållas – framgick inte omedelbart.

Fakta: Rättegången mot Mubarak

* Efter 30 år vid makten störtades Egyptens president Hosni Mubarak den 11 februari 2011.

* Revoltens tillspetsade fas varade i 18 dagar och det folkliga upproret krävde över 800 människoliv.

* I april 2011 greps Mubarak och den första rättegången inleddes i augusti samma år. Mubarak stod då anklagad för en rad brott inklusive korruption och maktmissbruk, men det centrala åtalet rörde mord på de hundratals som dött under protesterna.

* I juni i fjol dömdes Mubarak till livstids fängelse tillsammans med förre inrikesministern Habib al-Adly. Det åtalet underkändes dock av landets högsta domstol i januari i år, därav beslutet om en ny rättegång. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Egyptiska revolutionen 2011

Mer i ämnet