Omar Mustafa: ”De vek sig för drevet”

Uppdaterad
Publicerad

Omar Mustafa gav vid en presskonferens i eftermiddag sin version av vad som hände när han avgick från Socialdemokraternas partistyrelse.

Mustafa säger att han kände sig tvungen att svara på ett antal uttalanden som kommit från Socialdemokraterna den senaste veckan. Han känner sig sviken av partiledningen, som han menar vikit sig för ett islamofobiskt mediedrev.

– De sade uttryckligen: Omar, du har inte gjort något fel, pressen från medierna har blivit för stor, partiledningen är trött efter kongressen och partiledaren vill hellre prata om jobb, säger Mustafa.

Kritiken mot Omar Mustafa

Omar Mustafa, som är ordförande i Islamiska förbundet, blev uppmanad att lämna Socialdemokraternas partistyrelse efter kritik för att ha bjudit in ökända antisemiter och homofober.

”Samarbete om uttalanden”

Enligt Veronica Palm, ordförande i Stockholms arbetarkommun, hade situationen blivit” ohållbar”. Hon tyckte att Mustafa inte tillräckligt tydligt tagit avstånd från inbjudningarna. Men Mustafa menar att han gjort sina uttalanden i nära samarbete med partiledning och partiets kommunikatörer.

– Veronica Palm var med och fattade beslut om de uttalanden jag gjorde under drevet, säger han.

Mustafa ska också ha erbjudit sig att i avgå från posten som ordförande för Islamiska förbundet.

– Signalen jag fick var att det räckte med att jag kom från Islamiska förbundet för att göra situationen ohållbar och att mediedrevet inte skulle lägga sig, säger Omar Mustafa.

Veronica Palm tillbakavisar att mediedrevet hade någon betydelse för beslutet att be Omar Mustafa lämna sina uppdrag.

På dagens presskonferens meddelade Omar Mustafa att han lämnat det Socialdemokratiska partiet.

– Jag känner ingen tillit för partiledningen, säger han.

”Inte mycket nytt”

SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson menar att Omar Mustafa egentligen inte kom med några verkliga förtydliganden under pressträffen.

– Hans grundläggande budskap var ju att partiet vek sig under ett en islamofobisk kampanj i medierna. 

– Intressant var ju att han flera gånger nämnde att Veronica Palm, ordförande i Socialdemokraterna i Stockholms arbetarkommun,  godkände formuleringar i hans uttalanden innan han sedan av henne ombads att lämna sitt uppdrag i partistyrelsen.

– Uppgiften om att Veronica Palm var så involverad i Omar Mustafas försvar är väl den nya information som kommit fram i dag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot Omar Mustafa

Mer i ämnet