Myt att skator är tjuvaktiga

Uppdaterad
Publicerad

Skator har rykte om sig att vara tjuvaktiga fåglar, som gärna roffar åt sig allt som glänser. Men det är en myt, enligt brittiska forskare.

Tappat bort vigselringen, nyckeln eller något annat som glänser? Leta inte efter den i närmaste skatbo – att fåglarna gärna stjäl skinande grejer är en myt, visar ny forskning.

Det har blivit som en sanning, att skator inte kan låta bli saker som skiner och glittrar utan nästan tvångsmässigt måste norpa och föra med sig dem hem till boet. Men när brittiska forskare undersökte påståendet så visade det sig inte stämma.

”Vi hittade inga bevis för att skator är helt villkorslöst attraherade av glänsande föremål. I stället väckte alla objekt reaktioner som verkar indikera neofobi, rädsla för nya saker, hos fåglarna”, säger Toni Shephard, studiens huvudförfattare, i ett pressmeddelande.

Åt mindre

Forskarna lade ut både glänsande och matt blåfärgade föremål på marken, i närheten av en hög med föda. När man studerade hur vilda skator reagerade på dessa hände det bara två gånger under 64 testomgångar att en skata tog i ett glittrigt föremål. Det släpptes dock direkt.

Forskarna kunde i stället notera att fåglarna betedde sig mer vaksamt och åt mindre än vanligt i närheten av föremålen. När man testade skator i fångenskap var det ingen som vidrörde något föremål, varken glittrigt eller blått, enligt studien som presenteras i tidskriften Animal Cognition.

Smarta djur

Forskarna tror att myten om de tjuvaktiga skatorna lever kvar därför att vi människor lättare lägger märke till när de plockar upp något glittrigt, eftersom vi förväntar oss att det är något de gillar. Däremot tar vi ingen notis när fåglarna rör vid andra föremål.

”Det verkar som att sägnen som omger dem är ett resultat av generaliseringar och anekdoter snarare än bevis”, säger Shephard.

Forskarna ser resultaten som ytterligare ett belägg för att skatan faktiskt är ett klokt djur, då det håller sig försiktigt i närheten av nya och oväntade objekt.

Fakta: Skatan

  • Kallas Pica pica på latin och är en art i familjen kråkfåglar. Finns i hela Sverige utom i fjällen.
  • Blir mellan 43 och 50 centimeter lång, halva längden står stjärten för. Skatan är svart och vit, de svarta partierna glänser i metalliskt grönt och blått.
  • Bygger stora risbon i träd. Är en allätare – bland annat andra fåglars ägg.
  • Kan bli runt 15 år gammal och en hane och en hona lever tillsammans hela livet ut.

Källa: Nationalencyklopedin (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.