Nackas framgångsrika lag saknar godkänd bollhall

Uppdaterad
Publicerad

En utbyggnad av Nacka Bollhall får vänta, trots den stora bristen på dugliga sporthallar. Skuru IK:s elitdamlag i handboll tvingas nu spela semifinal i Nackas undermåliga bollhall.

Skuru IK:s damlag är en av Nackas mest framgångsrika idrottslag. På lördag spelar de semifinal i elitserien.

Eriksdalshallen – som är en av två sporthallar godkända för halvstora evenemang av den här typen – är uppbokad då. Så Skuru måste spela i Nacka Bollhall, som egentligen inte lever upp till svenska handbollsförbundets krav på sporthallar.

– Jag tycker att golvet är alldeles för dåligt för att hålla klass för en elitserieverksamhet, det sviktar, det är inte rent, det är otroligt slitet, omklädningsrummet är inte tillräckligt stort och läktarna är för få, säger Johanna Westberg som spelar i Skuru IK.

ABC: Hur känns det då att ta emot folk?

– Det känns tråkigt för att vissa hallar man varit i har jättebra standard. Så det är lite pinsamt ändå att ta emot folk som säger hur fula ens omklädningsrum är till exempel.

Avslaget bygglov

För tre år sen tog Nacka Kommun beslutet att bygga ut bollhallen. Men tidigare i veckan fick laget reda på att bygglovet inte blivit godkänt och att en utbyggnad får vänta.

Orvar Parling som är ordförande i Skurus damelitkomitté tror att politikerna ändå kan göra något för att förbättra hallen.

– Min personliga uppfattning är att det här handlar om politisk ovilja och intresse. Politikerna försöker göra det här till ett tekniskt byråkratiskt problem för att slippa ta ansvar, säger Orvar Parling.

Ordförande i fritidsnämnden, Tobias Nässen (M), uttrycker att han är besviken över beslutet, men att beslutet är bortom politikernas makt.

– Det beror absolut inte på ett bristande engagemang. Vi har trots allt avsatt 15 miljoner kronor för det här.

ABC: Hur kommer det dig så att ingenting har hänt med hallen?

– Mina uppgifter är att mycket arbete har genomförts för att skapa underlag och ritningar för bygglov för att göra just den här breddningen.

ABC: När kan man tidigast se en utbyggd hall då?

– Det kan inte jag svara på.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.