Bilder från Nepal och till höger köande räddningspersonal på flygplatsen. Foto: TT

UD: Svårt för svenskar att ta sig hem

Uppdaterad
Publicerad

Svenska UD uppger att det finns ett 150-tal svenskar i Nepal. De som vill därifrån har det svårt.

– Infrastrukturen är svårt skadad och framkomligheten kan vara svår, säger Gabriel Wernstedt.

Flygplatsen är endast öppen sporadisk.

– Vi har inga uppgifter om att svenskar ska ha skadats i jordbävningen, säger Gabriel Wernstedt, presskommunikatör på UD.

Det är komplicerat för de svenskar som önskar lämna området, på grund av raserade vägar och kommunikationer. Flera svenskar som SVT Nyheter har varit i kontakt med uppger att de fått erbjudande om tidigare hemresa, men att de tackat nej.

Jordbävning i Nepal

Osäkra flygavgångar

– Flygplatsen är öppen, men stängs ibland med kort varsel på grund av efterskalv. Infrastrukturen är svårt skadad och framkomligheten kan vara svår, det påverkar naturligtvis de svenskar som försöker ta sig genom landet, säger Gabriel Wernstedt.

Även Hanna Rydén, frilansjournalist som rapporterat för SVT, berättar att framkomligheten är dålig och hon tar sig just nu fram på den nepalesiska landsbygden med hjälp av motorcykel. Hon berättade i Sverige Radio imorse om träd som ligger över vägarna.

Uppmanar svenskar höra av sig

UD uppmanar fortfarande svenskar som ännu inte hört av sig, att göra det – i första hand till sina anhöriga.

– Det kan fortfarande finnas svenskar som vi inte hört av.

UD avråder från icke nödvändiga resor till området, i övrigt ”följer man utveckligen löpande”.

– Uppgifterna om 150 svenskar kommer från uppgifter från anhöriga, resenärer och listor från vår ambassad men även från den danska ambassaden som har kontor i Katmandu. Även det svenska honorärkonsulatet i Katmandu har bistått med den här listan, säger Gabriel Westedt.

Lågsäsong

Enligt det flertal resebyråer som SVT Nyheter varit i kontakt med har man inte arrangerat några resor med svenskar till området i april. Det är lågsäsong, och kallt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet