Nio ”militanta” dödade av poliser

Publicerad

Kinesisk polis har skjutit ihjäl vad den statliga nyhetsbyrån Nya Kina kallar ”nio militanta” i det oroliga Xinjiang.

En person har gripits, rapporterar brittiska BBC. Nya Kina citerar tjänstemän som uppger att händelserna inträffade i södra Xinjiang när poliser jagade en ”terroristgrupp”.

Xinjiang är en autonom kinesisk region och centrum för muslimska uigurer. En uigurisk exilgrupp anklagade i veckan myndigheter för att ha öppnat eld mot en folkmassa och dödat eller skadat nästan 100 människor.

Rapporter om oroligheter i Xinjiang har ökat på senare tid. I april dödades tre människor och 79 skadades i ett attentat mot tågstationen i Ürümqi. I maj dödades 39 personer av självmordsbombare på en marknadsplats i staden.

Människorättsgrupper anklagar Peking-regeringen för att utöva kulturellt och religiöst förtryck mot den uiguriska minoriteten. Regeringen hävdar å sin sida att den respekterar alla landets 56 erkända minoritetsgrupper.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.