Före detta finansmarknadsminister Mats Odell. Foto: TT

Nordeas skugga faller över förra regeringen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Nordeas skattetricks skedde huvudsakligen under den period då svenska staten var största ägare med runt 20 procent av aktierna. En central fråga måste ställas: hur mycket visste dåvarande regeringen?

Knut Kainz Rognerud

Ekonomireporter

Återigen skapar storbanken Nordea rubriker. Förra året fick banken rekordstora böter på 50 miljoner kronor för att den saknade rutiner för att fånga upp transaktioner till skatteparadis och penningtvätt. Nu visar det sig att banken inte bara missat kundernas skatteupplägg, utan också aktivt hjälpt till med dem.

Även 2015

Panama-dokumenten

Nordea har via sitt Luxemburgkontor skapat flera hundra så kallade brevlådeföretag åt förmögna kunder, upplägg som oftast görs för att undvika skatt. Det visar de så kallade Panamadokumenten som Uppdrag Granskning avslöjat tillsammans med flera internationella medier.

Nordea, som i dag kontrolleras av finländska försäkringsbolaget Sampo, bekräftar detta men hävdar att det skedde innan 2009, då svenska staten var huvudägare. Detta även om SVT tagit del av e-postväxling som visar att Nordea diskuterade liknande upplägg även sommaren 2015 med Panamaadvokatbyrån Mossack Fonseca.

Nordea sticker ut

Enligt Panamadokumenten sticker Nordeas aktiviteter ut, inte bara i Sverige utan också internationellt. Det är anmärkningsvärt, särskilt för en bank som under den tiden kontrollerades av svenska staten.

Under samma tid som dåvarande finansmarknadsminister Mats Odells Nordea hjälpte sina kunder minska sin skatt via skatteparadis var Anders Borg finansminister och ansvarig för att regeringen skulle få in skatt från privatpersoner och företag. Det verkar kunna bli något ansträngt mellan de två vid nästa ministeråterträff.

När SVT Nyheter på måndagen pratar med Mats Odell säger han att han inte känner till att Nordea ska ha hjälpt kunder med detta.

– Det är ju väldigt tragiskt att det som då var en bank med stort statligt ägande kunde ägna sig åt detta utan att informera regeringen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet