Foto: TT

Nordkorea håller partikongress

Uppdaterad
Publicerad

När Nordkorea håller sin första partikongress på 36 år, står omvärlden redo att försöka tolka signalerna inifrån den slutna diktaturen.

Tusentals utvalda delegater strömmade i dag till Nordkoreas första partikongress på 36 år. Den enorma politiska showen syftar till att befästa landets ledare Kim Jong-Uns position.

33-årige Kim, som inte ens var född vid landets förra partikongress 1980, väntades hålla tal med signaler till omvärlden om var landet står i dag. En del analytiker förutspår att Kim Jong-Un kommer att genomföra ett generationsskifte i landets ledning.

Väntas komma utspel

Dagordningen för, och omfattningen av, kongressen är ännu inte känd men det väntas komma utspel om landets kärnvapensatsning och den ekonomiska utvecklingen.

Inför öppnandet kantade flaggor de breda regnvåta gatorna i Pyongyang tillsammans med slagord som ”Stora kamrater Kim Il-Sung och Kim Jong-Il kommer alltid att vara med oss”.

Kim Jong-Uns farfar Kim Il-Sung talade i mer än fem timmar på den senaste partikongressen 1980. Kim Jong Il, som nästan aldrig höll offentliga tal, höll inte heller någon kongress.

Tv satte tonen

Statlig tv satte tonen på fredagsmorgonen genom att uttrycka folkets ”djupaste tacksamhet” till Kim Jong-Un för att han har anordnat denna ”storslagna politiska festival”.

Den statliga radion sade att Arbetarpartiets sjunde partikongress skulle ”avslöja den lysande planen för att nå den slutliga segern av vår revolution”, enligt nyhetsbyrån Yonhap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.