Northland anmäls för miljöbrott

Uppdaterad
Publicerad

Northland Resources gruvverksamhet i Kaunisvaara sänkte grundvattennivån i närområdet med hela 16 meter. Länsstyrelsen har nu polisanmält det konkursade bolaget för två miljöbrott.

– Vi har anmält Northland till en miljöåklagare för dels en grundvattennivåssänkning och en klarningsdamm som legat utanför tillståndsangivet område, säger Andreas Lind, näringslivschef på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Northland trodde själva att grundvattennivån skulle sänkas med några decimeter, men det blev 16 meter. Redan i slutet av 2013 kände Länsstyrelsen till att grundvattennivån hade sänkts mer än de decimetrar som Northland själva hade trott. Först nu lämnas dock polisanmälan in mot det konkursade bolaget.

– Det har först en dialog och varit upp hos Mark- och Miljödomstolen för en samlad prövning men nu vet vi inte vart ärendet ligger och då är det bättre att bringa klarhet i om detta är ett miljöbrott och vad det i så fall får för konsekvenser, säger Andreas Lind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northland misstänks för miljöbrott

Mer i ämnet