Norwegians vd: ”Det är ett allvarligt läge”

Uppdaterad
Publicerad

På en presskonferens uttalade sig Norwegians vd och huvudägare Bjørn Kjos om strejken inom bolaget som drabbar 35.000 passagerare i dag. – Det är tragiskt och helt förfärligt att så många har drabbats av den här strejken, sade Kjos.

På presskonferensen meddelade också Kjos att Norwegian kommer fortsätta ersätta inställda flighter med inhyrda flygplan och inhyrd personal.

– Det måste vi om vi ska ta hand om våra passagerare, sade han på presskonferensen.

Norwegianstrejken

– Vi kräver att vi får ha kontroll över var vi flyger och vem som ska flyga våra passagerare. Det finns inget existerande flygbolag som skulle acceptera att en fackförening får diktera de kommersiella villkoren för företaget. Vi är inte de enda som bygger upp en verksamhet på konsultbasis. Det har SAS och British Airways också gjort.

Avvisar konkursrykten

Björn Kjos avvisar också ryktena om att Norwegian skulle försätta dotterbolaget Norwegian Air Norway, där piloterna i Norge är anställda i konkurs.

– Däremot kan strejker få bolaget att gå i konkurs.

På en fråga om anklagelserna från facket om att Norwegian ringt upp och ställt ultimatum till piloter med hot om uppsägning, sade Björn Kjos att det bara är rykten som är helt osanna.

”Allvarlig situation”

Han besvarade också anklagelserna om strejkbryteri.

– Vårt huvudfokus att hjälpa passagerarna. Då blir det så, sade han.

På frågan om hur länge Norwegian överlever med en strejk svarar Björn Kjos:

– Vi har en miljard i eget kapital. Men det är en allvarlig situation, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norwegianstrejken

Mer i ämnet