Foto: Tittarbild/Peter Sandström

Nu täcks Norrland av snö

Uppdaterad
Publicerad

Regn i söder och snö i norr. Så ser prognosen ut för de kommande dygnen. I de inre delarna av norra Sverige väntas ett par decimeter nysnö. – Känslan av vinter breder ut sig över Norrland, säger SVT:s meteorolog Joel Mellin.

Enligt Trafikverkets halkprognos finns det risk för ishalka i både Gävleborg och Dalarna under fredagen. Temperaturerna kommer att ligga omkring nollan och det finns risk för en del nederbörd i form av både regn och snö, enligt SMHI.

Ovanligt lite sol

Tidigt under lördag morgon finns risk för lättare snöfall längs Norrlandskusten. Längs Upplands kustland finns risk för kraftiga skurar under natten mot lördag, men regnet avtar under morgonen.

Under lördagen väntas mycket moln över landet, förutom i Värmland och i de västra delarna av Norrland där det väntas bli rätt mycket luckor i molntäcket där solen kan titta fram.

November har varit ovanligt solfattig, särskilt i södra Sverige. Och helgen ser inte ut att bli bättre.

– Framåt tisdag blir det sol, men fram till dess ser det inte ljust ut. Men på tisdag får södra Sverige äntligen lite sol, något de nästan inte fått någonting av nu på hösten.

I hela november har Växjöborna bara fått en enda timme sol – och mycket mer lär det inte bli. Och Stockholm har nästan lika lite, 1,8 timmar sol. Att jämföra med Kiruna, som haft 41,24 timmar sol i november.

Nysnö i norr

På söndagsmorgonen drar ett nederbördsområde in över landet västerifrån. Det innebär regn i södra delen av Värmland och snö i Dalarna.  I Norrland kommer det mest som snö, förutom längst ut mot kusten där det blir regnigt på söndag.

Under söndags- och måndagsdygnen kan det komma ett par decimeter nysnö i de inre delarna av Norrland från Dalarna och uppåt. I och med det kommer större delen av norra Sverige att täckas av ett vitt snötäcke.

– Det har redan varit vintertemperaturer i norra Sverige ett tag men inte så mycket snö. Men nu brer känslan av vinter ut sig över Norrland, säger SVT:s meteorlog Joel Mellin.

Normala temperaturer

Under tisdagsdygnet följs regnet i Götaland och södra Svealand av soligt väder och cirka fem plusgrader.

Temperaturerna är normala för årstiden i stort sett i hela landet.

– Det är Norrland som har lite varmare än normalt men det är så lite att det knappt märks, säger Joel Mellin. ​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.