Foto: TT

Ny fosterdiagnostik – för de som har råd

Publicerad

En ny riskfri och snabb metod för fosterdiagnostik är på frammarsch i Sverige. Landstingen vill än så länge inte betala det dyra testet men många kvinnor väljer att köpa sig till ett test för tusentals kronor. – Det har blivit en klassfråga att ta reda på ens barns förutsättningar, säger barnmorskan Haleh Amirfaryar till SVT.

Josefin Hallencreutz är gravid i 22:a veckan. För en tid sedan valde hon att själv bekosta ett NIPT, (non-invasive prenatal testing) för 9.000 kronor.

– Vi ville veta vilka förutsättningar vårt barn skulle ha och det kändes helt rätt att göra, säger hon.

NIPT är en form av fosterdiagnostik där man genom ett blodprov från den gravida kvinnan kan se om barnet har några kromosomavvikelser.

Substitut till fostervattensprov

Det här ses som ett alternativ till dagens fostervatten- och moderkaksprov. Kvinnan slipper med den nya metoden stick i magen som i sällsynta fall kan leda till missfall.

I dag subventionerar de flesta landsting i Sverige fosterdiagnostik genom KUB-test, alltså ultraljud samt ett blodprov som mäter vissa graviditetshormoner. I Västmanland där Josefin Hallencreutz bor erbjuder man däremot inte KUB-testet.

– Eftersom vi inte kunde få något KUB där vi bor vände vi oss till andra län som Uppsala, Örebro och Stockholm men ingenstans kunde vi få en tid. De måste först och främst prioritera sina egna patienter. Det är en ekonomisk fråga och det kan jag förstå, säger hon.

Dyrt att gå via privat klinik

Hon gick till en privat klinik för att snabbare kunna få hjälp med den nya metoden NIPT.

I dag kostar ett NIP-test mellan 6.000 till 10.000 kronor att genomföra på en privat klinik. Haleh Amirfaryar är barnmorska i Stockholm. På hennes mottagning har man tagit NIPT på drygt 300 kvinnor sedan årsskiftet.

– Det är bara välbärgade familjer som kommer till oss. Vi märker att det inte bara handlar om pengar utan att man inte får informationen om man bor i Norsborg eller Tensta. Det har blivit en klassfråga att ta reda på ens barns förutsättningar, säger hon.

Karolinska börjar analysera

På Karolinska universitetssjukhuset börjar man nu som första svenska sjukhus att analysera proverna från den nya metoden.

– Det är fortfarande väldigt nytt men med tiden räknar vi med att analysera runt 50 prover per vecka här, säger överläkaren Erik Iwarsson.

Inget landsting har fattat beslut om hur man ställer sig till fosterdiagnostik. I Region Skåne, Västra Götalandsregionen och Stockholm läns landsting väntas beslut om att gratis erbjuda testet för de kvinnor som via KUB-testet visar ökad sannolikhet för att föda ett barn med kromosomavvikelser.

– Landstingen vet nog inte riktigt hur de ska agera när de kommer till denna nya metod. Med tiden kommer däremot kvinnor att begära att få genomföra den. Oftast vill inte gravida få ett stick genom magen, säger Erik Iwarsson.

Inga riktlinjer – känslig fråga

I Sverige finns det i dag inga nationella riktlinjer för hur landstingen bör hantera den nya metoden. Mycket på grund av att det är en etiskt känslig fråga. I de landsting som i högre utsträckning låter gravida kvinnor testa sig genom till exempel KUB-test kan man se en ökning av aborter.

– Det kan tyckas fruktansvärt fegt att Socialstyrelsen inte har tagit ställning i frågan. Men det är inte lätt när man inte vet vad som är rätt och riktigt. Det som är fel är att vi inte har någon samordning. Det ska ju vara lika för alla, säger Karin Källén som är reproduktionsepidemiolog på Socialstyrelsen.

NIPT och KUB

NIPT bygger på att små delar av fostrets DNA (cellfritt fetalt DNA, cffDNA) förekommer i kvinnans blod under pågående graviditet. Analys av cffDNA i ett blodprov kan användas för olika typer av fosterdiagnostik. NIPT för att upptäcka trisomier har utvecklats mycket snabbt de senaste fyra åren och erbjuds på privata kliniker i Europa och i andra delar av världen.

KUB står för Kombinerat Ultraljud och Biokemisk analys. Testet består av en ultraljudsundersökning och ett blodprov. Tillsammans med kvinnans ålder gör det att sannolikheten för Downs syndrom i det enskilda fallet kan bedömas betydligt bättre än om man enbart ser till kvinnans ålder.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.