Homs är en av många sönderbombade städer i Syrien Foto: TT

Nya flygräder i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Flera flyganfall har genomförts i Syrien på den sköra vapenvilans andra dag. Det är dock inte klart om det skedde i områden som omfattas av överenskommelsen om eldupphör, som i övrigt tycks vara relativt intakt.

Stridsplan, troligtvis ryska eller syriska, har bombat sju byar i provinserna Aleppo och Hama, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet.

Men det är oklart om dessa områden ingår i överenskommelsen om eldupphör, som gäller en liten del av territoriet och utesluter jihadistgrupper som IS och Nusrafronten.

Syrienkriget

Under vapenvilans första dag rapporterades om granatbeskjutning mot Damaskus och rebeller anklagade regimstyrkor för brott mot avtalet. Men det var nog ingen som väntat sig helt tysta vapen och i stort tycks eldupphöret ha respekterats av inblandade parter.

Konstig tystnad

I Syriens näst största stad, rebellkontrollerade Aleppo, har stridsljuden blivit en naturlig del av vardagen.

– Det är nästan någonting konstigt med den här tystnaden. Vi brukade somna och vakna till ljudet av räder och artilleri, säger 45-åriga bagaren Abu Omar, till nyhetsbyrån AFP.

Den tillfälliga vapenvilan, framförhandlad av USA och Moskva, är ett välkommet andrum i ett land som plågats av krigets våldsamheter i nära fem år nu. Förhoppningen är att fredssamtal ska återupptas 7 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet