Foto: Emelie Algotsson

Nya hem för soptippskattungarna

Uppdaterad
Publicerad

Två kattungar räddades från avfallsstationen i Mörrum i veckan. Nu har deras öde väckt stort engagemang på sociala medier.

För två dagar sedan fångades en kattunge in på återvinningsstationen i Mörrum. Den mådde förhållandevis bra, men hade skadat ena tassen. Problemet vara bara att kattungen inte var ensam, och syskonet var svårare att fånga in. Detta engagerade ett stort antal människor på Facebook, och folk erbjöd sig att köra flera mil för att rädda den lilla kattungen.

– Jag brinner för djur. När jag såg att det fortfarande fanns en kattunge kvar åkte jag och en kompis dit, säger Emelie Algotsson, som är en av dem som hjälpte till att rädda kattungarna.

Flera personer engagerade sig i kattungens öde och tillslut hade en grupp av människor samlats på återvinningen för att hjälpa till.

– Vi satt där till klockan 17.30, sen fick vi höra att vi var tvunga att gå därifrån för att de stängde. Då fick jag panik, säger Emelie Algotsson.

”Riggade en fälla”

Men efter en hel del samtal till personal på återvinningsstationen fick de tag i vd:n Göran Sternsén, som lät dem gå in på stationen igen för att fortsätta leta.

– Vi riggade en fälla, och satt kvar till midnatt innan vi beslutade oss att gå hem och vänta tills nästa morgon. Man vet ju inte om katten var för rädd för att komma fram, säger Emelie Algotsson.

Tidigt imorse åkte de tillbaka till återvinningen och såg att kattungen gått rakt i fällan. Nu befinner sig kattungarna hemma hos två olika personer, och fällan är åter igen riggad i förhoppningen om att fånga in mamman.

Finns hjärta

– Jag är så tacksam för alla som delat och hjälpt till i detta. Det visar ändå på att det finns ett hjärta i människor, säger Emelie Algotsson.

 Hur kattungarna kommit dit är fortfarande oklart, men troligtvis har mamman själv burit dit dem i hopp om en varm och trygg plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.