Micael Bydén gör på fredagen sin första arbetsdag som Sveriges överbefälhavare. Foto: SVT

Nye överbefälhavaren om ryska hotet

Uppdaterad
Publicerad

I dag börjar Micael Bydén sitt nya jobb som Sveriges överbefälhavare. Hotet från Ryssland är en av hans största utmaningar. – Vi ser ett Ryssland som har blivit starkare. De kommunicerar det på alla nivåer, säger han i Gomorron Sverige.

Micael Bydén gör i dag sin första arbetsdag som Sveriges nye överbefälhavare. En av de första stora utmaningarna som han ser är att genomföra det beslut som försvaret fått.

– Vi ska ge större leveranser, mer leverans av militär förmåga och en utmaning är personalförsörjningen. Rätt personal och att vi klarar att rekrytera, säger han.

Enligt Micael Bydén är inte problemet att få unga till försvaret. Att behålla dem är en utmaning.

– Vi hittar unga tjejer och killar. Men det handlar om att behålla dem. De lämnar oss. Vi kanske behöver en annan inriktning. Vi måste lära oss att förstå de unga, säger han.

Hotet från Ryssland

Rysslands senaste års försvarsupprustning i bland annat Östersjön ser han som en stor utmaning.

– Ryssland har under ett antal år genomfört en av de största militärreformer som man satt i verket. Man går fram i den militära förmågan. Man vill nå statusen av att vara en stormakt. Man kommunicerar det och man visar det. Både i luften och på sjön, säger Micael Bydén.

Enligt Micael Bydén följer det svenska försvaret noga vad Ryssland gör.

– Vi följer väldigt nära vad Ryssland gör. Vad är nästa steg? Vi ser att de blir bättre. Vår uppgift är att bli lika duktiga oavsett angrepp, säger han.

Förre ÖB:n Sverker Göransons uttalande om att Sveriges försvarsförmåga skulle hålla i en vecka håller Micael Bydén med om.

– Jag har ingen annan uppfattning. Det jag vet är att vi klarar vårt uppdrag med de resurser vi har i dag.

Svenskt medlemskap i Nato

Den senaste tidens politiska diskussion om Sverige ska gå med i Nato eller inte är inte av så stor vikt enligt Micael Bydén. Han menar att Sverige är en försvarsmakt som klarar att samarbeta med alla och att det ligger på politisk nivå.

– Senaste åren har svenska försvarsmakten deltagit i militära aktioner. Vi är en relevant partner oavsett vilket land eller organisation. Vi klarar det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.