Köttätare riskerar att dö i förtid

Uppdaterad
Publicerad

En vetenskaplig studie på Harvard universitetet i USA, där 120.000 personers matvanor har studerats i 30 år, visar att de som äter kött riskerar att dö i förtid.

Främst gäller det kött från lamm, gris och nöt.

Den som äter en portion om dagen av så kallat bearbetat kött, som till exempel korv, ökar risken att dö i cancer eller hjärt-kärlsjukdomar med hela 20 procent. En portion rött kött som inte bearbetats leder till att risken ökar med 13 procent.

Studien ger inte stöd för en total avhållsamhet. Upp till ett halvt kilo rent kött i veckan är okej, men det innebär att de allra flesta skulle behöva dra ned rejält på konsumtionen, för vi äter i snitt 1,3 kilo kött i veckan.

Sedan 1995 har vi ökat vårt köttätande med tio kilo om året. Då ingår inte kycklingkött, vilket är ofarligt att äta. Varken fågel eller fisk ger ökad risk för cancer eller hjärt- och kärlsjukdomar, enligt studien.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.