Många döda i Nepal efter jordbävning

Uppdaterad
Publicerad

Helgens förödande jordbävning och laviner i Nepal har krävt över 3.300 personers liv. I dag väntas amerikanska räddningsstyrkor nå området, även ett svenskt räddningsteam är redo att åka till jordbävningsområdet.

Dödstalen har gradvis stigit efter lördagens massiva jordskalv i Nepal. Enligt de senaste uppgifterna från polismyndigheterna i Nepal, Indien och Kina har 3.300 människor bekräftats som omkomna. Fler än 6.500 har skadats.

I huvudstaden Katmandu sover tiotusentals människor utomhus i stora tältläger. De är hemlösa efter att deras hus förstörts eller är rädda för att nya skalv ska rasera deras skadade hem.

Jordbävning i Nepal – teckenspråk

Amerikanska räddningsstyrkor, väntas landa i Nepal i dag, enligt USA:s militär. Även lokala amerikanska myndigheter, som räddningstjänsten i Los Angeles, har personal på väg till katastrofområdet.

I Nepal arbetar redan en mindre amerikansk styrka med 26 militärer och ett transportplan. En rad andra länder har också sänt hjälp i en FN-koordinerad insats, och det viktiga är att de når fram under den första kritiska tiden.

När svenska räddningsarbetare kan nå krisområdet var dock inte känt i natt, enligt svenska UD. Räddningsstyrkan är på plats på Örebro flygplats redo att åka, och just nu väntar styrkan på flyg- och landningstillstånd.

Huvudskalvet i lördags hade en magnitud på 7,8, och det har utlöst laviner på Mount Everest och andra berg i Himalaya.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal – teckenspråk

Mer i ämnet