Foto: TT

Akut tolkbrist hotar rättssäkerheten

Publicerad

Rättssäkerheten hotas när ungdomar blir inlåsta och inte förstår språket. Bristen på tolkar hör till de mest akuta frågorna när det gäller de ensamkommande, enligt Statens institutionsstyrelse (Sis).   

När barns liv blir så destruktiva att de inte kan hjälpas på annat sätt tas de om hand med tvång enligt lagen om vård av unga och placeras på något av de hem som drivs av Sis.             

Misstas för fängelse                                       

Språkförbistring har medfört att ensamkommande trott att de hamnat i fängelse och personalen som är där för att hjälpa har misstagits för vakter.

I den handlingsplan som Sis presenterar i dag ingår därför bland annat att kartlägga tillgången på tolkar, hur de används och vilka problem språkförbistringen leder till.                                                       

Ungdomar som hamnar på Sis-hem har oavsett geografiskt ursprung – problem med missbruk, kriminalitet och det som kallas för socialt nedbrytande beteende. Det är där Sis grundkompetens ligger.                                                           

På senare år har man dessutom skaffat kompetens för att kunna bemöta ungdomar som lider av posttraumatisk stress på grund av exempelvis krig. Ökningen av antalet ensamkommande barn ställer nya krav på personalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.