Foto: TT

Alliansen lämnar pensionsgruppen i protest

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen lämnade i dag pensionsgruppens möte i protest mot att Miljöpartiet bjudits in.

Företrädaren för allianspartierna Lars Staxäng förklarar att inbjudan ”strider mot de principer som styrt den här gruppen i 20 år”.

-Vi hade en bra diskussion i sak men nu har vi lämnat mötet, uppger företrädaren för allianspartierna, Lars Staxäng, till Dagens Nyheter.

När allianspartierna upptäckte att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) bjudit in Miljöpartiet till mötet utan att tillfrågade i förväg, hotade man med att vägra delta i samarbetet.

När Strandhäll (S) klargjorde att hon inte tänkte Miljöpartiets företrädare, bland annat finansmarknadsminister Per Bolund, lämna bordet gjorde allianspartierna verklighet av sitt hot.

Finansmarknadsministern besviken

Per Bolund, som ansvarar för pensionssystemets förvaltning i regeringen, säger att han blev besviken.

-Jag hade sett fram emot mötet och hade förberett mig med en presentation om en omstöpning av AP-fonderna, som gruppen har beställt, säger Bolund.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll säger att hon nu ska ha en dialog med de borgerliga partierna om hur de kan gå vidare.

Pensionsgruppen är ett blocköverskridande samarbete som existerat i över 20 år och består av de fyra borgerliga partierna och Socialdemokraterna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.