Foto: TT/SVT

Anna firade sin 98-årsdag på Lindängelund

Uppdaterad
Publicerad

98-åriga Anna Edenås, som Nyhetstecken berättat om tidigare, bor nu på det teckenspråkiga vårdboendet Lindängelund i Malmö.

Tidigare har Skurups kommun vägrat placera henne där för kommunen tyckte hon kunde klara sig på den hemtjänst som erbjöds. Något som lett till att personer och organisationer engagerade sig i Annas fall genom bland annat en namninsamling. Efter dom i Förvaltningsrätten har man gett Anna Edenås rätt till ett särskilt boende.

I lördags fick hon flytta in på Lindängelund, precis som hon önskade från första början. I går firade hon sin 98-årsdag tillsammans med andra teckenspråkiga, skriver Dövas Tidning.

Teckenspråksvärlden

– Det är roligt att kunna sitta och prata med andra, säger en glad Anna Edenås till Ystads Allehanda.

Till Dövas Tidning säger Hanna Sejlitz, ordförande för Sveriges Dövas Riksförbund, att Anna Edenås egentligen inte ska ha behövt kämpa för att få rätt till att vistas på ett teckenspråkigt särskilt boende.

 – Hoppas nu att fler döva äldre i samma situation får samma möjlighet att komma ifrån en omänsklig isolering till ett tryggt boende i teckenspråkig miljö, säger Hanna Sejlitz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet