Foto: SVT/Lars Adolfsson

Åsbackaskolan firade 50 år med avslutningsfest

Uppdaterad
Publicerad

Åsbackaskolan i Gnesta, nationell specialskola för döva och hörselskadade elever som också har en utvecklingsstörning, firade igår 50 år. Det var samtidigt en avslutningsfest. Till hösten flyttar skolan till Örebro.

Skolan firade jubileet med utställningar, filmer och olika aktiviteter, och cirka 100 tidigare elever hade bjudits in.

Skolan, som också tar emot elever med medfödd dövblindhet, startade med att elever flyttade från MoGård i Finspång 1964 för att få bättre utvecklingsmöjligheter.

– Åsbackaskolan har haft fantastiska år här i Gnesta. Vi startade verksamheten 1964 med femton elever och märkligt nog avslutar vi verksamheten i Gnesta med femton elever. Som mest har skolan haft drygt sextio elever och det var i början på 2000-talet, säger Eva Klubb Degsell, rektor på Åsbackaskolan i ett pressmeddelande.

Flyttar till Örebro

Till höstterminen flyttar Åsbackaskolan till Örebro och Birgittaskolan. Det är ett beslut Specialpedagogiska skolmyndigheten har tagit för att ge bättre förutsättningar och en större tvåspråkig miljö. I Örebro finns också riksgymnasiet för Åsbackaskolans målgrupper.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.