Attacker mot ambulanser allt vanligare

Publicerad

Stenkastning, våld och saboterade bilar. Attacker mot blåljuspersonal har uppmärksammats under sommaren, och nya siffror visar att arbetssituationen för bland annat ambulanspersonal har försämrats de senaste åren.

Antalet registrerade hotfulla situationer hos ambulansentreprenören Falck har ökat markant.

År 2011 anmäldes fem ”avvikelser”, alltså där personal på ett eller annat sätt hamnat i trångmål, hos Falck. I fjol hade siffran stigit till 23, och sedan har antalet anmälningar fortsatt att öka till rekordsiffran 28 från årsskiftet och fram till augusti i år.

– Jag blir självklart förbannad när personalen ute på gatan blir attackerade. Vår personal ska inte skadas. Vi kan backa, och det får till följd att räddningsinsatserna blir lidande. I slutänden kan det vara att någon som far jätteilla av det, säger ambulansservicemannen Pär Thorhard på Falck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.