Foto: SVT

Barn har bättre canceröverlevnad

Publicerad

Barn har betydligt bättre chanser att överleva cancer än tonåringar och unga vuxna. Åtminstone om man jämför de vanligaste diagnoserna. Det konstaterar forskare i en ny studie.

Forskarna, som presenterar sina resultat i tidskriften The Lancet, har analyserat femårsöverlevnaden bland barn och unga vuxna i 27 europeiska länder, däribland Sverige.

Generellt sett är överlevnaden i cancer bättre bland tonåringar och unga vuxna jämfört med barn, men det beror på att de drabbas av lite olika typer av cancer, skriver forskarna.

Jämfört åtta vanliga cancerformer

Om man i stället jämför åtta relativt vanliga cancerformer sinsemellan visar det sig att barn har betydligt bättre chans att vara vid liv fem år efter diagnosen, jämfört med tonåringar och unga vuxna.

Vid exempelvis akut lymfatisk leukemi, som är den vanligaste varianten av blodcancer, lever i snitt 86 procent av barnen fem år efter diagnosen, jämfört med 56 procent av tonåringarna och unga vuxna. För cancer som har sitt ursprung i musklerna är överlevnaden 38 respektive 67 procent till barnens fördel.

Liknande mönster syntes för samtliga diagnoser som undersöktes.

Forskarna har ingen bra förklaring till skillnaderna och vill ha vidare studier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.