Foto: SVT

”Behåll en statlig specialskola”

Uppdaterad
Publicerad

Behåll en statlig skola för barn som är döva, har en hörselskada eller har dövblindhet, och ge alla barn i de målgrupperna möjligheten att lära sig teckenspråk. Det kräver de tre organisationerna Sveriges Dövas Ungdomsförbund, Unga Hörselskadade och Dövblind ungdom i ett gemensamt uttalande.

SDUF, UH och DBU menar att de ofta är kritiska till specialskolan. Bland annat ställer de sig frågande till namnet, specialskola, och de signaler det sänder. De är ofta också kritiska till hur skolan sköts, vilka som är lärare och vilka som sitter i ledningen.

Men de tre ungdomsorganisationerna betonar i det öppna brevet att de tycker att en statlig skola är ett måste för att kunna erbjuda målgrupperna en likvärdig utbildning med andra barn och unga i samma ålder. Kommunerna har inte resurser eller förutsättningar att erbjuda till exempel mindre klasser, en teckenspråkig miljö eller tekniska hjälpmedel.

Organisationerna skriver också att gå integrerat i en skola med hörande elever många gånger betyder en miljö där eleven inte kan ta till sig undervisningen eller inte har förutsättningarna till fullgod kommunikation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetstecken reportage våren 2015

Mer i ämnet