Bensinpriset följer inte oljepriset

Publicerad

Oljepriset på världsmarknaden fortsätter falla och är nu nere på de lägsta nivåerna sedan 2009. Bensinpriset på svenska mackar har sänkts, men inte alls i samma utsträckning.

De stora svenska bensinkedjorna sänkte inför månadsskiftet bensinpriset med 30 öre till 13,38 kronor per liter för 95-oktanigt. Det är det lägsta bensinpriset sedan januari 2011.

Men samtidigt som svenska bensinpriser har fallit med 11 procent har råoljepriset i dollar fallit med över 40 procent. Och även om man räknar in att kronan har försvagats med drygt 10 procent mot dollarn sedan i somras är skillnaden stor. Råoljepriset räknat i svenska kronor har sedan juni fallit med 34 procent.

Enligt bedömare kan oljepriset fortsätta nedåt en bit till innan det stabiliserar sig.

– Det är väldigt svårt i nuläget att säga var botten är. På kort sikt, med den oro som finns på marknaden i dag, kan priserna fortsätta att falla ännu lägre, säger Thina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea.

Enligt branschorganisationen SPBI:s vd Ulf Svahn beror skillnaderna på flera faktorer. Drygt hälften av bensinpriset är skatter, som inte påverkas av hur oljepriset rör sig. Dessutom minskar skillnaden om man jämför med det internationella bensinpriset i stället för råoljepriset, menar Svahn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.