Foto: TT

Tolkcentralen: 50 jobb i fara

Uppdaterad
Publicerad

Förmedlingstjänsten Bildtelefoni som förmedlar mellan teckenspråk och svenskt tal genom videosamtal kan övertas av finska företaget Evantia Oy.

Det blev klart efter Post- och telestyrelsen beslutat om tilldelning av uppdraget till Evantia Oy i förra veckan. Det dröjer dock tio dagar innan det vinner laga kraft. Om det gör det, så innebär det att Tolkcentralen, del i Region Örebro län, efter den 1 juli 2016 inte längre har ansvaret för den nationella förmedlingstjänsten.

– Om beslutet går igenom tvingas vi lägga ner och ungefär 50 personer blir av med sina jobb, säger tolkcentralens verksamhetschef, Magnus Sjögren, till örebrotidningen Nerikes Allehanda.

Förvaltningsrätten slog fast i en dom 2013 att en myndighet inte ska bedriva rikstäckande tjänst. Kommuner och landsting har därför inte fått delta i upphandlingen.

35 – 40 tolkar anställs

Företaget Evantia skrev i ett pressmeddelande som skickades ut i går att tjänsten huvudsakligen kommer att drivas från Örebro i fortsättningen med huvuddelarna av alla tolkar och tolkstudios.

Till Nerikes Allehanda skriver VD:n Timo Heiskala i ett mejl att företaget kommer att behöva anställa 35 – 40 tolkar samt en del annan personal i Örebro.

Den svenska bildtelefonitjänsten kommer att fortsätta levereras med hög kvalitet samt förbättringar kommer att införas, skriver företaget i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.