Foto: TT

Britt får ekonomipriset 2015

Uppdaterad
Publicerad

Angus Deaton heter 2015 års mottagare av Ekonomipriset, eller Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, som utmärkelsen egentligen heter.

Angus Deaton kommer från Skottland men är sedan länge verksam i Nordamerika. Hans forskning har huvudsaklingen handlat om konsumtion och fördelningen av resurser och förmögenhet.

– Årets pris handlar om konsumtion i stort och smått. Deaton belönas för sin forskning om konsumtion, fattigdom och välfärd, sade Kungliga vetenskapsakademins ständige sekreterare Göran Hansson när priset tillkännagavs.

Nobelpris 2015 – teckenspråk

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne instiftades 1968 och delades ut första gången 1969. Det fanns inte med i Nobels testamente och många betraktar det därför inte som ett ”riktigt” Nobelpris.

Prissumman är dock densamma som för Nobelpriset: 950.000 dollar, knappt 8 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpris 2015 – teckenspråk

Mer i ämnet