Foto: TT

C och L säger nej till att fälla regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Både Centerpartiet och Liberalerna nobbar Anna Kinberg Batras (M) förslag om att lägga fram en gemensam alliansbudget innan 2018 och att samtala med SD.

Centerpartiets Annie Lööf säger att C inte kommer att förhandla med SD i utskotten.

-Vi står inte bakom det besked som Anna Kinberg Batra gav i dag, säger Annie Lööf.

– Vi tror på en stark alliansregering, vi vill byta ut Stefan Löfven i nästa val. Men vi vill inte göra det med ett aktivt stöd eller samarbete med Sverigedemokraterna, säger Annie Lööf på en pressträff i riksdagen i dag.

Annie Lööf medger att det är allvarligt att Alliansen är oense i en så grundläggande fråga som hur landet ska styras.

Liberalerna säger nej

Liberalerna nobbar också Moderaternas utspel.

Jag tror inte att det i det här läget är ansvarsfullt att kasta in Sverige i ett nyvalskaos, säger Liberalernas gruppledare i riksdagen, Christer Nylander, till TT och fortsätter:

 Vi pratar alldeles för mycket om det politiska spelet och hur vi ska forma regeringar så småningom, säger han till TT.

Christer Nylander tycker att Moderaternas utspel är ”olyckligt”.

Det är olyckligt, men det har gått upp och ner i allianssamarbetet och jag förutsätter att vi samlar ihop oss inför valet, säger han till TT.

KD välkomnar förslaget

Till skillnad från Centerpartiet så välkomnar Kristdemokraterna Moderaternas förslag.

– Vi har återkommande gett beskedet att vi är beredda att pröva stödet för en alliansbudget och en alliansregering, därför tycker jag självklart att det är positivt, säger partiledaren Ebba Busch Thor (KD)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.