Foto: TT/SVT

De får tolkutbildningar i höst

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten för yrkeshögskolan har beslutat vilka utbildningar till teckenspråkstolk, dövblindtolk och skrivtolk som har beviljats statsbidrag med start under 2017.

Det blir sammanlagt fyra utbildningar med 90 nya platser vid tre folkhögskolor som godkänns.

De tre skolorna är Fellingsbro folkhögskola i Örebro, Västanviks folkhögskola i Leksand och Södertörns folkhögskola i Stockholm. De får 25 platser vardera på teckenspråkstolk- och dövblindtolkutbildning. Södertörns folkhögskola får också 15 platser för skrivtolkutbildning.

Teckenspråksvärlden

– Dessa utbildningar har goda förutsättningar att framöver försörja samhället med tolkar för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet. Ytterst är tillgången på kompetenta tolkar en fråga om demokrati, säger Thomas Persson, generaldirektör Myndigheten för yrkeshögskolan.

Myndigheten bedömer att samtliga ansökningar uppfyller kraven och de grundläggande förutsättningarna som anges i förordningen om tolkutbildningar. De utbildningar som har beviljats bidrag uppfyller i högre grad förordningens krav på hög kvalitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet