Foto: SVT

”Det är ett historiskt beslut som har fattats”

Uppdaterad
Publicerad

Dövas kvinnoförening i Stockholm har varit med och jobbat för att kvinnor i Västra Götaland ska få välja vilken tolk de vill ha till sin förlossning.

– Det är ett historiskt beslut som har fattats på mötet med Västra Götalandsregion Habilitering och Hälsa, säger Lena Johansmide, Ordförande för Dövas kvinnoförening i Stockholm.

2012 fattade Västra Götalandsregionen ett beslut om att en tolkanvändare inte fick rätt att välja den tolk man önskar sig till förlossning, enligt Lena Johansmide.

Teckenspråksvärlden

– Det innebar ett stort lidande för kvinnorna och stressfaktorn var hög före och efter en förlossning. Det innebar också en fara för alla inblandade i förlossningsrummet om kommunikationen eller tilliten skulle brista, säger Lena Johansmide.

Till mötet med västra Götalandsregionen den 24 oktober samlade Lena Johansmide alla intresseorganisationer vars medlemmar påverkades av beslutet från 2012 och på mötet berättade medlemmarna hur de hade påverkats. 

– Under mötet rev Mikael Forslund, förvaltningschef, den gamla beslutet från år 2012 och vi kom överens om att man ska se över regeln, informera sig gällande regler/rutiner som andra landsting har och förändra till det bättre. En förlossning är ett särskilt skäl i sig själv och ytterligare skäl ska inte behövas för att få rätten att välja den tolk man vill ha vid en förlossning. Bättre dialog mellan brukarrådet och TC ska påbörjas och utvecklas, säger Lena Johansmide.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet