Foto: Privat

”Det luktade rök och jag såg folk springa”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Petra Söderqvist var på väg till jobbet när tunnelbanestationen Maelbeek utsattes för explosion.

Hon arbetar på EUD – European Union of the Deaf som ligger i närheten av Maelbeek. På morgonen var hon lite sen och tog bussen i stället för tunnelbana till jobbet. När hon närmade sig jobbet möttes hon av folk som sprang och skrek.

Översättning

Kristofer 

I tisdags.. Den 22 mars 2016.. Det är en dag som många inte kommer att glömma. Det var då människor i hela världen och Europa som först inte riktigt förstod vad som hade hänt i Bryssel, Belgien..  Staden hade drabbats av terrorattacker. Den första attacken var på morgonen på en flygplats som utsattes för en explosion. En timme senare exploderade det i tunnelbanestationen Maelbeek. EUD, Europeiska dövunionen, har kontor i närheten av tunnelbanestationen. Svenska Petra Söderqvist arbetar där, och dagen efter dåden skickade hon material till oss där hon berättade hur hon upplevde händelsen.  

Petra Söderqvist

Igår morse... Det var en början på en vanlig dag för mig här i Bryssel. Normalt tar jag tunnelbanan till jobbet, men igår var jag lite sen så jag tog bussen. På bussen läste jag på min telefon.. Och mina kompisar skrev till mig och undrade var jag var och om allt var okej. Jag kollade på Facebook och läste vad som hade hänt på morgonen på Bryssels flygplats. Och sen när jag steg av bussen och gick till kontoret som ligger nära tunnelbanan Maelbeek och när jag närmade mig så såg jag rök som steg på gatan. Det luktade rök och jag såg folk springa..

Jag såg röken och det luktade rök. Det jag såg först blev jag förvirrad av. Men sen såg jag folk komma gråtandes och skrikandes. Då kändes det att det var något hemskt som hade hänt här. Men det var en ny känsla.. Jag har aldrig känt så tidigare. Jag hade aldrig sett sånt förut.. Det var svårt att veta vart jag skulle gå.. Där jag skulle känna mig trygg.. Ska jag stanna kvar här.. Åka hem, eller till kontoret? Jag visste inte vad jag skulle göra. Allt hände samtidigt. Nu i efterhand vet jag att det ”bara” var en explosion, men tidigare visste jag inte om det bara var en explosion eller om det var fler tunnelbanestationer som drabbats. Det var en hemsk känsla... jag såg förvirrade personer.. poliser och.. militärer på platsen. Det var konstigt och hemskt bara...

I dag klockan 12 här i Bryssel..har vi haft en tyst minut.. Och nu går livet vidare här i Bryssel.. Men det är många som känner sig konstiga.. Vi i EUD jobbar hemifrån i dag, men i morgon är det en normal dag på kontoret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Bryssel – Teckenspråk

Mer i ämnet