Foto: TT

”Det var som jag föreställer mig helvetet”

Publicerad

Amnesty gör ett försök i en ny rapport med mardrömslikt innehåll.

Innan inbördeskriget bröt ut var den blomstrande storstaden Syriens ekonomiska centrum. Sedan striderna nådde dit 2012 ligger nu stora delar i ruiner. Dagligen sker krigsbrott och andra övergrepp mot mänskliga rättigheter av regeringsstyrkor och oppositionsgrupper, vilket Amnesty International plågsamt detaljerat skildrar i rapporten 'Death everywhere': War crimes and human rights abuses in Aleppo.

Men som särskilt avskyvärt utpekas regeringssidans bruk av så kallade tunnbomber eller bensinfatsbomber.

Tunnorna fylls med sprängmedel, bränsle och skrot och släpps från helikoptrar mot skolor, sjukhus, moskéer och marknader.

sedan 2012 ligger bombmetoden bakom mer än 11.000 människors död i Syrien, enligt Amnesty.

Förnekar allt

Ändå fortsätter president Bashar al-Assad i intervjuer att förneka att sådana bombattacker förekommer. Men överlevande från åtta tunnbombsattacker vittnar i rapporten om blodbad som knappt låter sig beskrivas:

– Jag såg barn utan huvuden, kroppsdelar överallt. Det var som jag föreställer mig helvetet, säger en fabriksarbetare om en attack i området al-Fardous och en kirurg slår fast att tunnbomberna orsakar de allra värsta kroppsskadorna.

Grym politik

Utöver krigets fasor tvingas befolkningen leva i skriande brist på vatten, mat, medicin och el. Många av stadens skolor och sjukhus har tvingats flytta under jord för att kunna fortsätta verksamheten.

Amnesty kräver att alla parter upphör med att attackera civila och använda oprecisa vapen som tunnbomber och granatkastare.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.