Dödstalen stiger: Minst 247 döda efter skalvet

Publicerad

Den officiella dödssiffran efter jordskalvet i Italien anges på torsdagsmorgonen till 247, men den befaras stiga ytterligare eftersom människor fortfarande ligger begravda under rasmassorna.

Värst drabbade är småstäderna Amatrice, Accumoli och Pescara del Tronto, uppger nyhetsbyrån AP.

Amatrice, med 2.800 invånare har ödelagts. Hela kvarter är totalförstörda och förvandlade till grushögar. Luften är tjock av grus och damm och en tung doft av gas ligger över staden.

– Min stad finns inte kvar längre, säger borgmästaren till AP.

Ovanligt kraftigt skalv

Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, säger att skalvet både var ovanligt kraftigt för att vara i det här området och också ovanligt grunt.

– Skalvet var helt enkelt närmare de byar som ligger på ytan vilket gör att hus rasar, säger han. Flera efterskalv pågår och fler väntas de närmaste dagarna. Det största efterskalvet hittills hade en magnitud på 5,5.

Fortfarande pågår ett intensivt arbete med att gräva fram folk ur rasmassorna, även om det nu handlar mest om att gräva fram döda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.