Döva blev utan tolk vid akutbesök

Uppdaterad
Publicerad

Brist på jourtolkar har gjort att flera döva i Norrbotten har blivit utan tolk vid akuta sjukdomsfall. Nu kräver Norrbottens Dövas Teckenspråksförening att landstinget ska erbjuda teckenspråkstolkar på jourtid.

När Sofia Nilsson från Piteå drabbades av en hjärtinfarkt för drygt ett år sedan fick hon ingen tolk på två dygn. Hon berättar för 24Norrbotten att hon var förvirrad och orolig och trodde att hon höll på att dö. Det är ett av flera exempel på när döva i Norrbotten har blivit utan tolk vid akuta besök i sjukvården.

I Norrbotten finns tolkar tillgängliga under vardagar, men under kvällar och helger anlitas bara frivilliga tolkar – om de har möjlighet att ställa upp.

Teckenspråksvärlden

Eva Sjöberg, ombudsman i Norrbottens Dövas Teckenspråksförening, säger till 24Norrbotten att det är ett föråldrat system. Hon efterlyser ett system där tolkarna får betalt för beredskap.

Landstingsrådet Kent Ögren (S), säger till 24Norrbotten att det var en överraskning för honom att det fungerade på frivillig basis. Han säger att landstinget redan på måndagen diskuterade hur man ska hantera frågan.

Se 24Norrbottens inslag här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet