Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet ser du varför Petra Eklund reagerade så starkt på läkarens förslag: ”Jag är inte typen som brukar gråta, men jag var så ledsen. Jag förstod inte varför!” (Både teckenspråk och svenskt tal finns) Foto: Antonia Rodrigues da Silva/SVT

Döva Petra ville ha barn genom IVF – ombads göra genetisk utredning

Uppdaterad
Publicerad

Petra Eklund och hennes partner är båda döva och när de ville få barn med provrörsbefruktning (IVF) ville deras läkare att paret först skulle göra en genetisk utredning för att hitta orsaken till dövheten.

Det gick emot Petras principer – och till slut fick hon läkaren att ändra sig så att paret slapp göra utredningen.

Om läkarna hittar en trolig orsak till ärftlig dövhet i någon av föräldrarnas arvsanlag (DNA) går det sedan att göra genetiska utredningar även på embryon, alltså befruktade ägg. Men det är extremt sällsynt att döva föräldrar ber om det.

För om man då hittar samma ärftliga dövhet hos embryot, då måste det embryot sorteras bort. Metoden får endast användas för att undvika sjukdomar och tillstånd som dövhet, inte för att välja egenskapen. Se mer om det i den här artikeln.

15 minuter på Teckenspråk

Läkarnas förslag var korrekt

Enligt experter som SVT har pratat med gjorde läkarna rätt när de erbjöd Petra och hennes partner att göra den genetiska utredningen, och eftersom den är frivillig hade familjen samtidigt rätten att avstå.

Men Petra tyckte att frågan var obehaglig att få:

– Om jag medvetet hade valt bort dövhet för mina barn, hade det nästan varit som att välja bort mig själv också, säger hon.

Se Petra Eklund berätta mer i videoklippet.

Se avsnitt 3 av programmet 15 minuter på teckenspråk:

Måndagen den 16 oktober 2023

Klockan 17:00 i SVT2 och på SVT Play:

https://www.svtplay.se/video/jp5Vzd7/15-minuter-pa-teckensprak/far-man-donera-dovhet?info=visa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

15 minuter på Teckenspråk

Mer i ämnet