Foto: TT

Döva svors in vid amerikanska HD

Uppdaterad
Publicerad

USA:s högsta domstol har inte gjort sig känd för att snabbt anamma ny teknologi. Men i en ovanlig ceremoni har användandet av både smarta telefoner och surfplattor tillåtits i rättssalen – för att svära in en grupp nya advokater som är döva eller har nedsatt hörsel.

Med hjälp av utrustningen kunde de tolv advokaterna ta del av vad som sades genom realtidstranskribering. Dessutom fanns teckenspråkstolkar på plats, och chefsdomare John Roberts hade övat in en teckenspråksfras som han använde när advokaterna godkändes.

– Den här ceremonin visar potentiella arbetsgivare att advokater med hörselnedsättning är precis lika kvalificerade (som andra advokater) och kan vara precis lika framgångsrika, säger Anat Maytal, chef för ett samfund för hörselskadade advokater.

För att få ta sig an fall i högsta domstolen måste en advokat vara med i HD:s särskilda advokatsamfund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet