Döva Theo fick inte börja i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Facebook-inlägget om Theo, snart sex år, som inte får börja på förskolan Kattungen i Örebro har fått stor spridning. Närmare 33.000 hade på två dygn delat med sig inlägget.

Mamman Linda Bysell hade skrivit på sin Facebook att Strängnäs kommun gett avslag för Theos skolgång på grund av att det kostade för mycket. Theo som är född döv skulle få chansen att komma till en miljö där han kan kommunicera med jämnåriga och få ett eget språk.

Kommunen tyckte att taxiresorna till och från Örebro skulle bli för dyrt, berättar Linda, som säger att parterna nu ska mötas och lägga fram sin sak innan en utredning startas.

Teckenspråksvärlden

”Har redan förskoleplats”

Enligt Strängnäs kommun har barnet i dag en plats på en av kommunens förskolor där han har med sig sin egen assistent och personal som har fått kompetensutveckling i TSS (Tecken som stöd).

Utöver detta har förskolan gjort anpassningar av verksamheten för att möta pojkens särskilda behov. Planen är att låta pojken börja i Örebro när det är dags för skolgång, skriver Inger Pripp, utvecklingschef i Strängnäs kommun i ett mejl till Nyhetstecken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet