Foto: SVT

Dövblinda på vandring avslutade firande

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen genomfördes en pilgrimsvandring genom Örebro. Det hela var avslutningen på firandet av Dövblindas dag.

Linda Eriksson är vice ordförande i Förbundet Sveriges Dövblinda (FSDB). Under helgen uppmärksammade hon och andra i förbundet de internationella dagen för teckenspråk och Dövblindas dag med bland annat folkrace och pilgrimsvandring.

– Egentligen har hela helgen varit Dövblindas dag, säger Linda. Igår firade vi att förbundet fyller 20 år i år med fest.

Teckenspråksvärlden

Pilgrimsvandring i Spanien

Uppdraget att anordna en träff går runt bland de olika regionföreningarna i landet. Den här gången föll lotten på Örebro-Värmland och tanken på en pilgrimsvandring kom eftersom en grupp dövblinda just nu vandrar i Spanien.

– På det här sättet kunde vi vara med dem och samtidigt göra en egen lite mindre vandring, förklarar Linda.

Sju stopp

Under temat ”Känna vägen” vandrade åtta dövblinda och deras assistenter och tolkar – nästan 40 personer – från Längbro Kyrka till Nikolai. En sträcka på ungefär en mil.

På sju ställen stannade de och fick ett ord att meditera över till nästa stopp.

– Det handlar om att vi som dövblinda känner, smakar och luktar vår omgivning, förklarar Linda. Men också om att få känna den andliga vägen inom sig.

Vandringen avslutades med en gudstjänst i Nikolaikyrkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet