Foto: YLE

Döve Oskari får skadestånd från designskola

Uppdaterad
Publicerad

En finsk privat designskola vid namn Helsinki Design School dömdes i dag av Helsingsfors tingsrätt för diskriminering.

Tingsrätten anser att Helsinki Design School agerade fel när de drog tillbaka en döv persons studieplats.

Skolan tillsammans med VD:n ska betala 20 dagsböter, rättegångskostnaderna samt 8000 euro i ersättning till Martti Oskari Salomaa.

Teckenspråksvärlden

Under hösten 2014 då det bara var en vecka kvar innan Oskari Salomaa skulle påbörja sin utbildning på skolan hade en teckenspråkstolk kontaktat skolan och talat om att deras blivande student Oskari skulle ha med sig en teckenspråkstolk under utbildningen. Då drogs hans studieplats tillbaka av skolan.

Beslutet om att dra tillbaka platsen motiverar skolan med att de inte fick tillräckligt med tid för specialarrangemang. Enligt Salomaa behövdes det knappt några specialarrangemang.

Under rättegången berättade Salomaa bland annat att skolans agerande har lett till att hans karriärplaner har vänts upp och ned. Han hade sagt upp sig från sitt tidigare jobb för att byta bransch. I dag är han arbetslös utan den utbildning han hade velat genomföra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet