Foto: TT

Expert: Kupp tycks ha misslyckats

Uppdaterad
Publicerad

Turkietexperten Toni Alaranta säger att det verkar som att militärkuppen misslyckats och att det antagligen är en mindre klick av unga officerare som ligger bakom den, utan stöd från högre generaler och landets överbefälhavare.

 Regeringsföreträdare säger att allt är under kontroll, men det verkar inte heller stämma. Det är så mycket stridsflyg över Ankara och Istanbul och uppgifter om skottlossning mellan polis och soldater, säger han.

Enligt Turkiets justitieminister har minst 1.563 personer har gripits till följd av kuppförsöket. Fem generaler och 29 överstar har avsatts, uppger Reuters med hänvisning till myndighetskällor.

Kuppförsök i turkiet – Teckenspråk

Enligt ett uttalande från kuppmakarna som lästes upp i statlig tv var syftet att rädda landets demokrati och icke-kyrkliga styre – en tydlig markering mot det styrande partiets inriktning mot islam.

Enligt uttalandet skulle ett ”fredsråd” ta över styret och en ny författning utarbetas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kuppförsök i turkiet – Teckenspråk

Mer i ämnet