Foto: TT

Facket utnyttjar visstid trots kritik

Publicerad

Fackförbundet Kommunal har i flera år kritiserat visstidsanställningar. Nu visar en granskning som SVT gjort att Kommunal själva utnyttjar visstidsanställningar.

Sammanlagt hade Kommunal 2013 över 30 personer visstidsanställda vid sina medlemscenter i Sunsvall och Malmö. I dag finns 15 visstidsanställda i Sundsvall, men inte längre några i Malmö enligt Kommunals pressavdelning.

Många av de anställda hade bara fått anställningskontrakt som sträckte sig över några månader och som förlängdes gång på gång.

Kommunals pressekreterare Robin Ljungqvist skriver i ett mejl till SVT att man förlängt ett antal visstidsanställningar fler gånger eftersom man infört nya avgifts- och medlemssystem som haft stora driftstörningar.

I ett senare mejl skriver han att huvudorsaken till de många visstidsanställningarna är byte av ett it-system. Det var enligt mejlet ”en planerad ökning av allmän visstid”.

Men SVT har talat med en person som fick sin visstidsanställning förlängd tre gånger och en annan som vars visstid förlängts fyra gånger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.