Foto: TT

Fick inte ge blod – för att hon är döv

Uppdaterad
Publicerad

Ännu ett fall har uppmärksammats där en person har nekats att bli blodgivare på grund av sin hörsel. 25-åriga Åsa Mellin fick nej från Kungälvs sjukhus när hon ville anmäla sig som blodgivare, det skriver tidningen Metro.

Biträdande verksamhetschefen för laboratoriemedicin på Kungälvs sjukhus, Kristina Josefsson, skrev i ett mejl till Åsa Mellin att hon inte tyckte att Åsa var lämplig som blodgivare. Inte på grund av hennes blod, utan på grund av hennes hörsel. Josefsson menade att det kunde bli problem i kommunikationen om Åsa skulle börja må dåligt och i värsta fall svimma.

Ändrade sig och bad om ursäkt

Teckenspråksvärlden

Åsa skrev tillbaka och tyckte att det rörde sig om diskriminering, och tre dagar senare kom svaret. Kristina Josefsson hade ändrat sig, bad om ursäkt och godkände att Åsa kunde lämna blod med teckenspråkstolk.

Åsa Mellin har anmält kliniken till både Diskrimineringsombudsmannen och Justitieombudsmannen men ingen av myndigheterna har gått vidare med anmälan.

Socialstyrelsen har i samband med ett annat fall konstaterat att det inte finns något hinder för att en döv person ska få ge blod.

Nästa person med hörselskada som kommer till Kungälvs sjukhus kommer att bli bemött på ett annat sätt, enligt biträdande klinikchefen Kristina Josefsson.

– Jag kan förstå att det inte kändes bra för henne, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet