Foto: TT

Fler självmordsförsök på häkten

Publicerad

Antalet självmordsförsök på svenska häkten har ökat. Det visar incidentrapporter från Kriminalvården, enligt SVT Nyheter. I genomsnitt försöker en person ta sitt liv varje vecka.

Kriminalvården har lyckats minska antalet fullbordade självmord genom att förändra cellernas inredning, men desperata intagna försöker ändå ta sina liv med bl.a. kläder och plastbestick.

Stor psykisk påfrestning

Att låsas in i en liten cell på cirka sju kvadratmeter innebär en enorm påfrestning psykiskt och även fysiskt för den misstänkte. De flesta häktade tvingas sitta inlåsta upp till 23 timmar per dygn i sin cell utan kontakt med omvärlden.

Varje år häktas 9.000-10.000 personer i Sverige. De sitter häktade i genomsnitt i två månader, men det finns många fall där människor suttit häktade i åratal utan att dömas.

Två tredjedelar av alla häktade får så kallade restriktioner, vilket innebär att de isoleras mer eller mindre fullständigt från omvärlden och andra häktade. Ingen tv, telefon, internet, inga besök, ingen kontakt med någon förutom häktespersonal och advokat.

Hård kritik mot Sverige – i 25 år

Sverige har under de senaste 25 åren fått svidande kritik, både nationellt och internationellt. FN:s antitortyrkommitté och barnrättskommitté samt Europarådets kommitté mot tortyr har under de senaste 25 åren kritiserat Sverige för långa häktningstider och att vi isolerar många häktade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.