Foto: SVT/TT

Flera landsting vill införa sprututbyten

Uppdaterad
Publicerad

En kartläggning som SVT har gjort visar att åtta landsting diskuterar att införa sprututbyteskliniker, men att planerna riskerar att bli stoppade av kommunerna. Nu vill regeringen ta bort det kommunala vetot.

Meningen med sprututbytesprogrammen är främst att minska spridningsrisken av hiv och hepatit C, då missbrukare slipper dela gamla sprutor med varandra. Samtidigt kommer gamla sprutor in så att de inte ligger och skräpar.                                          

Den första sprututbyteskliniken öppnade i Lund redan 1986, året efter öppnade en till klinik i Malmö. 

Men trots att det har gått nästan 30 år är det bara två andra landsting som har följt efter, Stockholm och Kalmar.

En kartläggning visar dock att ytterligare fyra landsting vill starta egna sprututbytesprogram. I ytterligare fyra landsting diskuteras frågan.                                           

Men för att en klinik ska få öppna krävs också ett godkännande av den aktuella kommunen. Västra Götalands landsting vill öppna en klinik i Göteborg, men där har kommunen sagt nej.                                        

Det här vill sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) ändra på. -Det här är en smittskyddsåtgärd och då borde det vara landstingen, som i likhet med andra smittskyddsåtgärder, som bestämmer. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.