Flygkrasch i colombia

Uppdaterad
Publicerad

Ett flygplan med 81 personer ombord har kraschat på väg till Medellin International Airport i centrala Colombia. Ombord på planet befann sig det brasilianska fotbollslaget Chapecoense. Överlevande från kraschen ska enligt flygmyndigheten just nu evakueras från bergsområdet där kraschen skedde, men räddningsarbetet försvåras av hårt väder.

Planet, flight LMI2933, som flögs av flygbolaget Lamia, har kraschat sydöst om staden Medellin, i bergsområdet Cerro El Gordo. Planet var på väg från Santa Cruz i Bolivia till Medellin i Colombia.

Enligt latinamerikanska medier skylls olyckan dels på dåligt väder, men planet ska också ha haft tekniska problem och försökte nödlanda sydöster om Medellin. Vid 04-tiden i natt, svensk tid, ska flygplanet ha utropat nödläge. En räddningsinsats med helikopter ska ha satts in direkt, enligt nyhetsbyrån AP, men helikoptern fick vända på grund av hårt väder.

Helt fotbollslag ombord

Totalt ska 72 passagerare och 9 personer i besättningen ha befunnit sig ombord. Medellins flygplats har bekräftat att fotbollslaget Chapecoense från Brasilien befann sig ombord planet, på väg till Colombia för att möta Atletico Nacional i finalen i den sydamerikanska fotbollsturneringen Copa Sudamerica, en turnering som motsvarar Europas Uefa-cup. Finalen var planerad att spelas i morgon, 30 november.

”Enorm tragedi”

Borgmästaren i Medellin, Federico Gutierrez, är på väg till olycksplatsen, enligt Reuters:

 Det är en enorm tragedi, säger han till den lokala radiostationen Blu Radio

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.