Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Alla kostnader har ökat men inte bidraget till folkhögskolan, säger Fredrik Skillermark. (Teckenspråk och svenskt tal finns i videon) Foto: Antonia Rodrigues da Silva/SVT

Folkhögskolornas ekonomi är pressad – oro för nedläggningar

Publicerad

I veckans avsnitt av 15 minuter på teckenspråk diskuteras folkhögskolornas ekonomiska situation.

– Alla kostnader i samhället har ökat men bidraget till folkhögskolan är fortfarande detsamma, säger Fredrik Skillermark, rektor på SIMA folkhögskola med undervisning på teckenspråk.

Han berättar att det har blivit svårare sedan regeringen drog in de 500 miljoner kronor i tillfälligt stöd som folkhögskolorna fick under coronapandemin. Även om det sedan dess har presenterats en ny satsning med 100 miljoner kronor.

15 minuter på Teckenspråk

Döva drabbas hårdare

Han är orolig för att ekonomin ska bli så ansträngd att folkhögskolorna inte klarar sig. Ifall det blir så drabbas målgruppen döva och teckenspråkiga allra mest enligt honom.

– Hörande har andra alternativ och kan söka in till andra utbildningsformer. Men döva har inga andra alternativ, säger Skillermark.

Se videon där utbildningsministern Mats Persson (L) svarar på Fredrik Skillermarks oro kring folkhögskolornas ekonomi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

15 minuter på Teckenspråk

Mer i ämnet