Folkomröstningen i östra Ukraina döms ut

Publicerad

Enligt de proryska separatisterna i östra Ukraina röstade över 70 procent i gårdagens folkomröstning, och i Donetsk ska 89 procent ha röstat för självständighet från Ukraina. Det hävdar separatisterna, enligt nyhetsbyrån AFP.

Folkomröstningen döms dock ut av regeringen i Kiev, som anser att den är olaglig och kallar den för en ”kriminell fars”. Även USA och EU säger att den är olaglig och att den hjälper till att öka våldsamheterna i östra Ukraina. Inga observatörer har funnits på plats, röstlängder har saknats på flera håll, och det har inte funnist någon kontroll över om människor har röstat flera gånger.

Opinionsundersökningar som gjorts före valet har visat att runt 70 procent av invånarna är för att Ukraina ska vara enat, men många har vittnat om att de varit rädda att rösta nej, medan de flesta troligtvis valt att bojkotta valet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.