Foto: TT

Fortsatt mycket spänt i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Tre proryska separatister dödades idag vid en bas i Mariupol, uppger Ukrainas försvarsminister enligt Reuters. Samtidigt ökar Nato sin närvaro såväl till lands som till sjöss och i luften i regionen kring Ukraina.

Den ökade närvaron gäller inte bara i Ukrainas direkta närhet, utan även i Östersjön och i östra Medelhavet, där fartyg kommer att placeras och flygövervakningen kommer att utökas. Det säger Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen enligt flera nyhetsbyråer.

Stor risk för inbördeskrig

Krisen i Ukraina – Teckenspråk

Igår kom uppgifter om att flera bepansrade fordon med ryska flaggor körde in i städerna Kramatorsk och Slovjansk. Var de uniformerade männen kommer ifrån, om de är ryssar eller ukrainska soldater som vill ansluta sig till Ryssland, är fortfarande oklart.

Enligt Elena Namli, professor vid Centrum för Rysslandsstudier vid Uppsala universitet, säger att det är ett otroligt farligt läge. Hon säger till SVT att det börjar närma sig gränsen till en inbördeskonflikt av ett militärt slag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Ukraina – Teckenspråk

Mer i ämnet